Pazartesi, Ocak 24, 2011

uluslararası çelişkiler! - III


"lafa nerden girmek lazım bilemedim şimdi.. her gencin, en azından içini geciktirmeyenlerin, hep bi ideali olmuştur hayatta.. farz-ı misal; büyüyünce pilot olucam.. hatta uçak!.. doktor, mühendis, öğretmen.. bla bla bla.. ki hatta baba olucam diyenlerde azımsanmaz anneciliğe nazaran.. her basamaktan sonra yeni bi adım atılması grektiğini hayatın kendisi öğretir zaten.. ona bi rehber istemez.. velâkin, işin başında kafasını kaşıyacaklar varsa tecrübe konuşuyor iyi dinlesinler!

efenim uluslararası ilişkiler; kendisine ait münhasır ekonomik ve de sosyal bölgesi olan enteresan bi, bişeydir işte.. bitirenler "uluslararası ilişkiler uzmanı" ünvanına kavuşurlar ki havasından başka pekte bi işe yaradığını görmedim daha..."

mayıs 2010'da yukarıdaki başlangıçla ele almaya başlamıştım bu sorunsalı.. bölümün potansiyeli kullanılabilirse eğer, aşırı dozda genel kültür depolamasından beyin zaafiyeti geçirebileceğinizden filan da bahsetmiştim..

bugün için düşüncelerimi aynı çizgide koruyorum.. bir kere baştan tekrar yinelemek istiyorum; ne yazık ki ülke şartları gereği, okuduğu dalda mezun olan gençlerimiz, kendi alanlarıyla ilgili bir işi yapamıyorlar geleceklerinde.. misal ben! uli okuduk sözüm ona.. "vay elçi naber.. vay kaymakam mı olucan bakim sen.. naber yeğen, başbakanda pek yaşlandı canım!.." türünden söylevlere maruz kaldım öğrencilik hayatım boyunca..

e tabi herkesi elçi, diplomat en azından maslahatgüzar yapsınlar demiyoruz.. ama en çoğundan bu mevkilerde siyasi idolojileri gereği, gereksiz insanlar oturmasın!.. ne bileyim, en azından  dışişleri bakanı, başbakan bizim içimizden çıksn.. alanında uzman! ağzı her laf yapan üfürükçüler siyasete atılmasınlar her zaman.. yoksa bi alıp veremediğimiz yok adamlarla.. tayyip bey gene bey olsun.. ama paşa olmasın arkadaş!.. sayın kemal bey gandicilik oynamasın ya da bahçeli artık önündeki kağıdı rüzgar götürecek diye korkmasın!

 kuruş diplomasi bilmeyen adamlar artık müzakere masalarına otrmasınlar.. e oturduklarında da görüyoruz yani.. sesleri çalı osuruğu gibi çıkıyor masada.. müzakere masasına oturmak demek herşeyi kabullenmek demek değildir.. orada, yannda bi tarihçisi bi sosyoloji uzmanı hatta istatistikçisi filanda olucak yan cebinde.. yoksa bütün misyonları bi adama yükleyip ondan deva aramakta içeri doğru osurmaktan farksız.. gördük bunu davos krizinde..

çok doluyum bu konularda.. kelli felli adamlar.. ülke bilmez, tarih bilmezler.. sorsan ikiyle üçü çarpmayı yanındaki adamdan sorup öğrenirler.. ama gel gör ki, bu kestane şekerleri ülkemin kritik bakanlıklarında koltuklarnı ısıtıyorlar ve bırakmaya da niyetleri yok.. e ne diyelim allah versin.. durmak yok yola devam!..

herşeye rağmen bu bölümü okumak güzeldi.. bugün 16 yaşında tekrar  tercih yapacak olsam, çekinmeden gene yazarım üstten aşağı her yere uli'yi.. buna rağmen pişman olanlar da azımsanmayacak kadar çoktur.. velakin uli'nin verdiği bakış açısı hayatınızın sonuna kadar size farklılık sunar.. iş meselesini de kafanıza takmayın .. nasıl olsa bi gün bulunacaktır.. ulici olarak yolun başındaysanız kemerlerinizi biraz sıkın ve mutlaka dil öğrenmeye yönelin.. önerim ingilizce'nin yanında ispanyolca'dır.. son bi artı da mecburi olmamasına rağmen kesinlikle staj yapın her sene sonrasında! en azından cv hazırlarken biraz daha dolu gözükür!!

ülkenin durumu buyken, erasmuscuysanız (ki değilseniz bile sorun yok dışarı çıkılan güzel programlar var) dışarı yönelmekte de fayda var.. şimdilik bu adam susar.. uluslararası çelişkiler! - IV'te görüşmek üzere..

adiós!..

                                                                                                                                           

günün bilgisi: dünyadaki birbirine en yakın iki başkent; aralarından yalnızca kongo nehri geçen, demokratik kongo cumhuriyeti'nin başkenti kinşasa ile kongo cumhuriyeti'nin başkenti  brazzaville'dir..
günün şarkısı: [TIKTIK]

görsel: pink floyd - rock n roll / arka albüm kapağı..

23 yorum:

  1. ahaha "bahçeli artık önündeki kağıdı rüzgar götürecek diye korkmasın!" lafına bittim..

    Benim de severek okuduğum bölüm olan uluslararası ilişkiler sayesinde, mesleğimle ilgili bir iş yapamasam da en azından hayata ya da olaylara objektif bir şekilde bakabiliyorum. Yani sokaktaki adamdan bir farkımın olduğunu düşünüyorum. Bana en büyük artısı budur kanımca.

    Bu arada yazı gerçekten her açıdan çok iyi. Şimdiden IV. serisini bekliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Sanırım arkeoloji okumaktan pek bi farkı yok...o sebeple empati yapmam zor olmadı...

    YanıtlaSil
  3. [Sequieros] bahçeli olayına yıllardan beridir gülüyorum.. adam miting meydanlarında iktidarla uğraşacağına rüzgârla cebelleşiyor :p

    kesinlikle öyle.. birde hocasına denk gelirlerse bizim gibi, değme keyfine..

    coming soon..

    YanıtlaSil
  4. [Spectre] arkeoloji içimde yatan aslandı zamanında.. saolsun peder gemlemişti bunu :/ özünde aynı gerçektende.. bi hevesle bitiriyoruz bölümleri ama sonrası "ayşe teyze cırt" :/ pişman mıyız peki? tabiki hayır :)

    YanıtlaSil
  5. ideali olan gazeteciliği okumuş ama şu anda kel alaka bir alanda çalışıyor olan ben özellikle kestane şekerleri konusundaki tesbitine şiddetla katılıyorum!

    YanıtlaSil
  6. [beenmaya] kaçınılmaz son :/ herkesi şiddete davet ediyorum :P

    YanıtlaSil
  7. arkeoloji ve uluslararası ilişkiler...bir an kendi ergen heveslerimi gördüm.Gittim iletişim illeti okudum o ayrı...yazılarının üslubunda da ayrı bir ben görüyorum.
    Yoksa...tanrım yoksa sen ben misin?
    Bu arada,faydalı bilgilerin çok enteresan..
    Ne diyim işte,seviyorum seni okumayı armutum...

    YanıtlaSil
  8. [KURŞUN KALEM] yoksa.. yok yok.. yok artık :P

    bilgiler bölümü aniden gelişti.. yazdıklarım bana bir şeyler katan cinstendi.. hem fazla bilgi kursak doldurmaz bakımından paylaşayım dedim :p

    reklamlardan sonra gene beklerim.. ben bi osurup gelicem :F

    YanıtlaSil
  9. Bir kitap okudum,hayatım değişti,diyor ya Yeni Hayat'ta Orhan Pamuk...bir blog okudun hayatın değişti,etrafa gaz salıp duruyon,nöörüyon nooluyon? :D
    İçinde nasıl bir enerji varmış artık ben korktum valla billa...
    Bildiğin herşeyi paylaş,zevkle okurum.Hatta bilmediklerini de paylaş.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. [KURŞUN KALEM] aman pamuk'tan dem vurma allasen.. onun hayatı ödül alarak değişti, kitap okuyarak değil :p

    osurmak güzeldir.. hemde gizliden gizliye :p ayrıca, korkma yaklaş.. tıs tıs değil bu, zart zurt :D

    nice paylaşımlara :)

    YanıtlaSil
  11. pardon bi arkadaşa mim koymuştuk da ona bakıp çıkıcaaam...

    YanıtlaSil
  12. ııı ee.. kem küm.. reklamlardan sonra :P

    YanıtlaSil
  13. epeydir ziyaret etmek isteyip ' ha gayret' gelebildiğim bu blogta bir uluslararası ilişkilerciyle (o a neyse) karşılaşmayı ummuyordum. =) ben de son dönemimi okuyacağım gelecek haftadan itibaren ve bir arkadaşımın deyişiyle 'entelektüel' yetiştiriyor bölümümüz. onun da entelektüelliği tartışılır tabi.. her şeyden biraz işte, gayet güzel.. =)

    YanıtlaSil
  14. [Ozan Kayra] hoş tesadüf oldu bu :) umarım hayırlıyısle bitirirsin sende..

    küçücük, naçizane bir tavsiyem olacak; askerlik işini halletmediysen, çok gerekli olmadıkça erteleme.. tecilini bozdurup ağustos celbine yetiştir kendini.. aradan çıkarırsan önünü daha rahat görürsün..

    tekrar başarılar dilerim.. bölümümüzün kıymetini bilelim :p

    YanıtlaSil
  15. tavsiyen için teşekkür ederim ama terk-i diyar eyleyip askerlikten de yırtmayı planlıyorum. 2 yıl daha tecile ihtiyacım var.. =)

    YanıtlaSil
  16. :D dışarıya çıkış imkanın varsa süreni doldurana kadar kaçıverirsin.. hem 3 yıldan fazla kalırsan, döndüğünde 28 gün askerlik yaparsın.. ama bunun için 3 yıla ihtiyacın olacak.. ben aynen böyle düşünmüştüm, üç yıl dışarıya atayım kendimi sonra dönünce 28 gün yaparım diye.. ama şartlar başka türlü gelişince tecili bozdurup kısa dönemle temizledim işi..

    bir an önce aradan çıkarılmalı askerlik.. çünkü, her taşın altından çıkıp önüne engel olarak gelicek..

    hayırlısı olsun bakalım.. sen şu okulu bitirde uzatmadan, gerisi gelir işalla :)

    YanıtlaSil
  17. ben temelli yerleşmek istiyorum. planladığım gibi giderse önümdeki 2 yıl sonuç güzel olacak =) çok sağol tavsiyen için ayrıca mirim.. =)

    YanıtlaSil
  18. [Ozan Kayra] estafilla :p bu yola baş koyduk artık.. sonunu getirmek lazım :P e hade hayırlısı :)

    YanıtlaSil
  19. Vay...
    kil payi ben de Uli ci olacaktim. sonra kader aglarini ördü -

    Dogru söze ne hacet.. i$i bilen uzmanlara i$i yaptirmazlar zaten. Fuzuli ukala ne kadar hodperest varsa gücü kuvveti kaptigi gibi gider koltuk isitmaya...

    Ayriyeten tavsiyelerin sadece Uli´ciler icin degil, neredeyse her bölüme $ukela bicimde yaki$ir S´ius..

    Te$ekkürlerimi arz eder.. bazen ses cikarmasamda takipcin oldugumu belirtmek isterim...

    Romanimin bu kisminda $una da yer vermek isterim ki... Susuyorum :D

    YanıtlaSil
  20. [AQUILA alias Jade] nasip, kısmet aquila..

    o kelli felli adamları verseler elime, onları kömür kovasına tıkıştırırım :F

    oralarda bir yerlerde olduğunu biliyorum aquila.. varlığın yeterli.. sen arasıra da olsa serzenişlerini dile getir ki nefes aldığını da bilelim.. Quo Vadi-s susuz kalmasın, tükür arada sıra sayfana :P

    YanıtlaSil
  21. Allah iyiligini versin :D tamam tüküreyim ben sayfama :D

    YanıtlaSil
  22. evet ingilizcenin yanında bir de ispanyolca iyi gider ama sadece sevdiğim için.

    YanıtlaSil
  23. [AQUILA alias Jade] cilala parlat efenim :)

    [wimparella] kuşkusuz ki bir dili öğrenebilmenin en önemli anahtarı ilgi duymaktan, sevmekten geçer.. zaten başlı başına bir yetenek işi olan dil öğrenmede bunun dışında bir formülde pek tutmaz :)

    YanıtlaSil

yok mu 0.7 ucu olan?

hiç fark etmez aslında 0,5 yada 0.9 olması..

orta kara olsun diye 0.7..

şayet kalem traşınız varsa, o da fena derecede iş görür :)

neyse işte, korkma.. yaklaş!..

?

Fotoğrafım
İstanbul, Tokat, Türkiye
ben sezer; klasik uygulamalı, güdüsel bir hamle sonucu, anında dünyaya gelip, henüz olunmayan bir pratiğe zorunlu olarak itilmiş, nüfusa ilave bir insan..