Cumartesi, Ekim 08, 2011

Peter Willey - Alamut Kalesi


bu kitap okur hayatımdaki en tatsız tuzsuz kitaptı diyebilirim.. yaklaşık dört ayda bitirebilmemin temel nedeni budur!

aslında orjinal adı "Alamut: Fedailerin Kalesi" olan kitabı okumaktı niyetim.. ancak okuduğum kitabın üzerindeki "Alamut Kalesi" olarak görünen ibare, beni asıl kitap olduğu yönünde hataya düşmeye sevk etti.. ve nitekim kitabın biraz ilerlemesinden sonra durumu çakozlasamda, başlanılan kitabı bitirmek gibi kötü huylarım olduğu için bitirene kadar işkence çektim!

kitap ingiltere'den başlayıp iran'a kadar haşhaşi kalelerini araştırmak üzere gelen bir ingiliz arkelog ve arkadaşlarının "resmen" anılarının anlatıldığı bir gezi yazısıdır..

kitap bazı bölümlerinde içine çekmedi değil!.. özellikle iran'ın sıradan insanlarının yaşantılarını konu edindiği bölümlerde anadolu'dan ahmet amca, fatma nine geliyor gözünüzün önüne.. aslında dağ köylerinin dünyanın her yerinde ortak kaderi paylaştığını yakalıyorsunuz..

ayrıca kitapta yer alan bir çok teknik ayrıntıyı okumak zorunda kalmak inanılmaz derecede ruhunuzun osuruklanmasına neden oluyor.. yok iki kule arasında şu kadar mesafe varken kalenin uzunluğu da bu kadardır.. ayrıcaaa.. dur daha bitmedi!.. iş bu bölgede yapılan kazılarda bulunan çanak çömlek bilmem ne zıkkım döneminden kalma olabilir ya da yanılabiliriz!.. belki de köylüler de unutmuş olabilirler!.. 

ancak neresinden bakarsanız bakın, bu kitaptan aklımda kalan sadece bir kaç özlü söz ve de yıllardır içimde gebertemediğim arkeoloji meramımı yeniden harlamış olmasıdır..

kısacası kitap faciaya yakın derecede osuruktan.. kitaba 10 üzerinden 3 veriyor ve ayracıma takılanları vererek uzaklaşmak istiyorum!.. esen kalın :)

 
  • "Her yolculuğun kendi diş çıkarma bunalımı vardır." | s.31
  • "Bir insanın kendi başarısına değer biçmesi her zaman zor olmuştur, özellikle de gerçekleşme anında." | s. 170
  • "Dünyaya hükmeden ve kutsal olan şey güç değildir. Asıl hükmeden, insan duygularının sıcaklığı, arkadaşlık ve bir şeyleri yapıp devam ettiren insanlara duyulan saygıdır." | s.276






                                                                                                                                           


günün bilgisi: dünyadaki birbirine en yakın iki başkent; aralarından yalnızca kongo nehri geçen, demokratik kongo cumhuriyeti'nin başkenti kinşasa ile kongo cumhuriyeti'nin başkenti  brazzaville'dir.
günün şarkısı: Red Hot Chili Peppers - Snow (Hey Oh!)

2 yorum:

  1. Aklıma hiç bitiremediğim, bitirmeyi geç 115ci sayfasından ileriye gidemediğim, ama yine de yılda bir ahanda işte bu sefer olacak umuduyla elime aldığım Umberto Eco kitabı Baudolino geldi.Yani bunca yıldır denerim denerim ama cıks.
    Dur bu aralar yine deneyeyim ben :)

    YanıtlaSil
  2. [Sishyphos] :)) kesinlikle denemelisin.. hele ki benim gibi bir kitabı bitirmeden diğerine geçememek gibi bir takıntın da varsa.. kesinlikle denemelisin.. en azından aradan çıkarmak için :p

    YanıtlaSil

yok mu 0.7 ucu olan?

hiç fark etmez aslında 0,5 yada 0.9 olması..

orta kara olsun diye 0.7..

şayet kalem traşınız varsa, o da fena derecede iş görür :)

neyse işte, korkma.. yaklaş!..

?

Fotoğrafım
İstanbul, Tokat, Türkiye
ben sezer; klasik uygulamalı, güdüsel bir hamle sonucu, anında dünyaya gelip, henüz olunmayan bir pratiğe zorunlu olarak itilmiş, nüfusa ilave bir insan..