Pazar, Aralık 26, 2010

Luke Rhinehart - Zar Adam'ın Peşinde

 

"zar adam" serisinin ikinci kitabıdır bu kitap.. biraz sert bir giriş olacak ama baştan belirteyim; ilk kitap kadar sürükleyici ve yeterli bulmadım kitabı.. insan devamı olan bir kitabı okuduğunda ister istemez diğerleriyle bir kıyaslamaya gidiyor.. haliyle, ki seriyi okumaya karar verdiyse, o "ilk lezzet"i aramaya koyuluyor diğer kitaplarda da.. belki de bir okuyucu olarak yanlışımız burdan kaynaklanıyordur.. ve zannımca bu aşılması pek kolay olabilecek bir sorun değildir.. 

serinin ilk kitabı luke rhinehart'ın zar'ı keşfetmesiyle ve hayatına sokmasıyka devam ediyordu.. luke, zarın peşinde sürüklenerek ailesinden ve kişisel benliğinden uzaklaşarak, yeni arayışlara yönelmiş ve meçhul bir sonla kitabı noktalamıştı.. aralarda ailesinde savrulmalar başlamış, oğlu larry'le kızı geri planda kalmıştı.. tabii ki karısıda.. bir tek psikolog dostu dr. ecstein ve luke'nin ilk zar deneyimi olan karısı mrs. ecstein ön plandaydı kitap boyu.. bu durum ikinci kitapta da devam ediyor.. yalnız bir farkla!..

zar adam'ın peşinde kitabında serüvene oğlu larry de katılıyor.. ve tamamen kurgu onun üzerinde.. kitaptaki tek amaç, zarları takip ederek, larry'nin babasına ulaşması.. zira babasının terk etmesinin üzerinden 15 yıl geçmiştir.. larry kendi düzenini kurmuştur.. ansızın babasından gelen bir emareyle işkillenir ve bütün düzenini alt-üst yapabilecek bir seçimle babasının peşine düşer.. gerisi teferruat.. kitabı okumak isteyenlere ayıp olur bir kitabın sonucunu söylemek..

zar felsefesine bakacak olursak birazcık; tamam, kabul.. mantıklı bir düşüncenin kabul edemeyeceği şeyler.. zaten her okunulanı hayatımızın içine soksaydık, ya tımarhaneyi boylamış ya da çoktan pamuğu tıkamış olurduk.. ancak atlanmayacak gizler var kitabın içerisinde.. insan hayatınınn tek düzeliğine vurgu yapılıyor aslında.. salt benlğimizden oluşan dünyamızda, aslında hergün dolabımızdaki bir kıyafeti giyerek, o gün o rolü üstlendiğimizi söylemek istiyor.. zar yalnızca bir araç burada.. asıl amaç insan hayaını tek benlikten kurtarmak ve aslında hergün giymiş olduğu kıyafetleri ütülemek!.. ancaak unutulmamalıdır ki;  resimden de anlaşılacağı üzre, "hayat asla 6 köşesi olan bir zar değildir".. 

kitapla alakalı okuyucu puanım 10 üzerinden 5'tir.. yani, "okunacak o kadar çok kitap varken ve sizin bir yerden başlamanız gerekiyorken, bu başlangıç için son derece kötü bir tercihtir" manasına gelir.. ayracıma takılanları veriyor ve el sallayarak uzaklaşıyorum.. sevgilerle :)

[kitap toplam 447 sayfa - pegasus yayınları'ndan peydahlanmıştır.]
  • " Kravat, gücü önemsemenin sembolüdür." / s.33
  • " Geç kalan bir adam orada olmayan adamdır." / s.35
  • " Kaybedenler boş vakitlerin tadını daha çok çıkarırlar." / s.55
  • " Parola bildiğiniz bir şey değildir. Tahmin edilen bir şeydir." / s.117
  • " Bağımsızlığın her yolu kölelikle başlar." / s.152
  • "  Kaybetmekten korktuğun şeyi kaybedersen ne kaybedersin?" / s.194
  • " İki yoldan da aynı anda gidemezsin." / s. 230
  • " Tanrı mantıklı olsaydı evrenin % 99'u yaratılmamış olurdu - hele insanlar kesinlikle-." / s.259
  • " İnsan kendi kaderinin efendisi ve ruhunun kapatanıdır. Ve de hayvansal arzularının kurbanıdır." / s.350
  • " Para kazanırken, savaşlar her zaman daha keyiflidir." / s.404
  • " Kişilik bayatlamaya meyillidir; onu uyandıracak ve canlı tutacak bir şeyler keşfetmelisin. Özellikle de yaşlandıkça." / s.445
                                                                                                                                           

günün bilgisi: mimar sinan'ın kalfalık eserim dediği yapıt; süleymaniye camii'sidir.. mimar sinan'ın çıraklık eserim diye nitelendirdiği yapıt ta şehzade camii'siyken, ustaklık eseri de; selimiye camii'sidir..
günü şarkısı: [TIKTIK]

10 yorum:

  1. Şu anda zar adam i okuyorum ikinciside elimde ama anlattıklarıniz karistirdi dogrusu ikinci kitabin daha guzel oldugu soylendi sanirim okuyup gorucem
    Seviler ve bir rica doğrulama kodunu kaldırabilirmisiniz

    YanıtlaSil
  2. [Ruhumun Cesareti] :) aslında ikinci kitaba büyük bir beklentiyle giriştiğim için hüsran yaşadım.. moto mot baktığımızda ilk kitaptan pek farkı yok.. ama işte ilk seferde ki hazzı alamadığım için bana pek güzel gelmedi kitap..

    bu tabi okuyucudan okuyucuya değişiyor.. umarım sen beklediğin hazzı alırsın kitaptan..

    doğrulama kodununda icabına bakıyorum hemen :p sevgilerle :)

    YanıtlaSil
  3. Zar Adam'dan ziyade Empati'yi sevmiştim Adam Fawer'ın. Tavsiye ederim.
    Ama o kitabı uzun zaman önce okumama rağmen hala hatırlıyorum. Bana en ilginç gelen tarafı bir insanın karısını aldatmasından tutun da sapkın bir akademi açmasına kadar her şeyi bir zara bağlayacak kadar boşlukta olmasıydı. Ve bu adam psikanaliz uzmanı.

    YanıtlaSil
  4. [Sumimizakura] adamın hayatında herşey normal aslında.. sahip olabileceği bir çok şeye sahip.. iyi bir iş, eş, çocuklar ve çevre.. şuanda bütün insanların arzu ettiği güzel şeyler bunlar.. ama adamın derdi tamamen kendisiyle.. bazen herkesi mutlu edebilen şeyler insanı sıkıntıya gark edebilir.. bu durumda yenilik peşinde koşar insan.. ve inandığı bir ideali varsa onun ardı sıra sürüklenir.. işte bizim bu psikanalizcinin de derdi bu.. zarları keşfetti ve gerisi malum :p

    YanıtlaSil
  5. KOnuyla alakasiz ama soylemem gerek, boyle kitaplar hakkinda bilgi vermek guzel, kitapligimda alipta okumadigim en az 20 kitap var, sanirim bir yerden baslamak gerek. Belki benim zevklerim hosunuza gider :))

    YanıtlaSil
  6. okumadım ben bu seriyi. tuhaftır ilgimi de çekmedi aslında :/

    mimar sinan'la ilgili bilgileri de ahmet ümit'in istanbul hatırası'ndan öğrenmiştim. yaşasın ilk defa çalıştığım yerden geldi :)))

    YanıtlaSil
  7. [Taze Anne] kesinlikle bir yerden başlamak gerekli.. yoksa çok yavan oluyor herşey.. merakla bekiyorum paylaşımlarınızı.. kimbilir belki de tavsiyenizle yeni bir yastık altı kazanırız ;)

    YanıtlaSil
  8. [beenmaya] açıkçası serinin ilk kitabı diğerine oranla daha güzel.. kitapta farklı olan şey yalnızca herşeyin "şans"a bağlanması.. biraz değişik bir atmosferi var kitabın.. eğer değişik bir tat aranıyorsa okunabilir, aksi halde okunacak o kadar çok kitap varken pek değmez :/

    günün bilgisi :) bakalım bakalım önümüzdeki maçlara :p

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. [Denise Pluton] kitabın konusu ve aşılamaya çalıştığı fikirler bakımından kesinlikle ilginç bir kitap.. eğer kitaba çok fazla bir beklentiyle girilmezse denenebilir, sıkıcı bir atmosferi yok.. yani üç günde bir iki safya ilerlenilecek kitap değil.. başlanılınca sonu çabuk gelir.. ancak unutmayın; bu kitap serinin 2. kitabı.. mutlaka zar adam kitabından başlamalısınız :)

    YanıtlaSil

yok mu 0.7 ucu olan?

hiç fark etmez aslında 0,5 yada 0.9 olması..

orta kara olsun diye 0.7..

şayet kalem traşınız varsa, o da fena derecede iş görür :)

neyse işte, korkma.. yaklaş!..

?

Fotoğrafım
İstanbul, Tokat, Türkiye
ben sezer; klasik uygulamalı, güdüsel bir hamle sonucu, anında dünyaya gelip, henüz olunmayan bir pratiğe zorunlu olarak itilmiş, nüfusa ilave bir insan..