Cumartesi, Mayıs 22, 2010

uluslararası çelişkiler! - I

lafa nerden girmek lazım bilemedim şimdi.. her gencin, en azından içini
geciktirmeyenlerin, hep bi ideali olmuştur hayatta.. farz-ı misal; büyüyünce pilot olucam.. hatta uçak!.. doktor, mühendis, öğretmen.. bla bla bla.. ki hatta baba olucam diyenlerde azımsanmaz anneciliğe nazaran.. her basamaktan sonra yeni bi adım atılması grektiğini hayatın kendisi öğretir zaten.. ona bi rehber istemez.. ve lâkin işin başında kafasını kaşıyacaklar varsa tecrübe konuşuyor iyi dinlesinler!

efenim uluslararası ilişkiler; kendisine ait münhasır ekonomik ve de sosyal bölgesi olan enteresan bi bişeydir işte.. bitirenler "uluslararası ilişkiler uzmanı" ünvanına kavuşurlar ki havasından başka pekte bi işe yaradığını görmedim daha :p çoğu insan bu bölüme yönelirken adının gösterdiği işveye kanarak, biraz da gazlamalarla hatalı adımlar atmışladır.. evet okunabilecek en zevkli bölümdür.. evet amerika ırak'a 
girdiğinde demokrasi kelebekliğinin ne kadar ömrünün olduğunu siz binbir çiçeğe konarak vızlayabilirsiniz.. evet mezun olduğunuzda, genel kültür olarak, alâkanıza göre kendinizi yüzle hatta bin küsürle çarpabilir, yetmezse bi o kadarda ekleyebilirsiniz.. evet bu bölümü bitirerek kendisini yetiştirenler çok çok iyi yerlere kapak atmışlardır.. ancak bunların gerçekleşmesi için verilen dersleri züttür edip tamamen dile yönelmeniz gerekmektedir.. zira üniversitede verilen ortalama bi uluslararası ilişkiler derslerinin tamamını iki yıl, çok sıkarsanız +1 yaz okuluyla verebilmeniz mümkünken, dört yıla yaydırılmış ve birbirinin kopyası olan dersleri döndüre döndüre size çakmaktadırlar osmanlının yağlı makascı iç oğlanları gibi!

bölmün en temel dersi siyaset bilimi olmakla birlikte neredeyse on çeşit varyasyonla karşınıza çıkar dört yıl boyunca!.. yok siyasi düşünceler tarihi.. yok çağdaş siyasi sistemler.. hatta dış politika'nın envayi türevi :Q bla bla bla.. dersler monoton bi öğretiden ziyade hep bi tartışma içersinde geçer ki mezun olanların yönelmek istedikleri ve de cesaret etmekte tereddüte düşdükleri favori alan siyasettir..
bi başbakana fazlasıyla, çokta yakışır mesela uli mezunu olmak! neyse işte durum bölyle gibi biras.. birbirinin kopyası dersleri sağdan profil.. soldan profil çakarlarken, siz bitirilmesinin en kolay olduğu bölümün farkına varırısınız.. bazı kazık royaltesi yüksek hocaları saymazsak 4+1+1 yılda kolayca bitirilebilir.. ama bizim başımızda ki gibi idare hukuku belası sarılırsa başınıza bu en son +1'iniz 3'leri hatta 5'leri bulabilir!.. burdan "kalabalık" hocazadeyi de sevgiyle yâd ediyorum.. idare huku demişken siyaset biliminin uzanamadığı yerde hukuk türevleri çakılmaya başlanır haberiniz olsun ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yok mu 0.7 ucu olan?

hiç fark etmez aslında 0,5 yada 0.9 olması..

orta kara olsun diye 0.7..

şayet kalem traşınız varsa, o da fena derecede iş görür :)

neyse işte, korkma.. yaklaş!..

?

Fotoğrafım
İstanbul, Tokat, Türkiye
ben sezer; klasik uygulamalı, güdüsel bir hamle sonucu, anında dünyaya gelip, henüz olunmayan bir pratiğe zorunlu olarak itilmiş, nüfusa ilave bir insan..